Usługi cateringowe cieszą się w naszym kraju coraz większym zainteresowaniem. Jeszcze kilkanaście lat temu korzystanie z nich uchodziło za przejaw ekstrawagancji bądź zwykłego lenistwa, dzisiaj jednak nikt już nie wyobraża sobie przeprowadzania np. imprez biznesowych bez udziału profesjonalnej ekipy cateringowej. Co więcej, usługi te wkraczają coraz częściej w kolejne obszary naszego życia oraz do kolejnych instytucji. Jedną z nich są szkoły – albo, mówiąc jeszcze szerzej, placówki edukacyjne.
Catering dla szkół to oferta stosunkowo nowa. W początkowej fazie swojego istnienia spotykała się z pewnym oporem ze strony nauczycieli i rodziców, obawiających się, że jedzenie dostarczane z zewnątrz, przez komercyjne firmy, będzie w najlepszym wypadku niezdrowe, a w najgorszym niebezpieczne dla dzieci. Te wahania szybko odeszły jednak w niepamięć: firmy cateringowe stanęły na wysokości zadania, oferując swoim klientom zbilansowane, pełnowartościowe i smaczne posiłki. Obecnie zatem korzystanie z ich usług nie wzbudza już przesadnych kontrowersji, a ewentualne dylematy wiążą się raczej z zagadnieniem, którego dostawcę jedzenia wybrać.
W największych polskich miastach dylemat jest rzeczywiście spory. Na swoich stronach internetowych poszczególne firmy prześcigają się w pomysłach i promocjach. Choć catering dla szkół nie należy do rozwiązań najtańszych, błędem jest nadmierne oszczędzanie na nim. Zdecydowanie lepiej postawić na ofertę nieco droższą, ale za to ciekawą i urozmaiconą, niż męczyć się później z tanimi i niejadalnymi posiłkami. Większość firm cateringowych udostępnia klientom przykładowe jadłospisy, nie ma więc problemu ze zorientowaniem się w ich schematach żywieniowych. Najbardziej kreatywni i przedsiębiorczy idą zresztą krok dalej: oprócz samych posiłków proponują szkołom lekcje i pogadanki na temat zasad zdrowego odżywiania. Może się to okazać znakomitą okazją dla uczniów i nauczycieli na poszerzenie własnej wiedzy w tym zakresie, co niewątpliwie przełoży się na bardziej świadome życie.