Doskonałe leki na przeziębienie zwykle są naturalne. Wszystkie chemiczne lekarstwa zwykle działają tylko powierzchownie, nie lecząc całkowicie przeziębienia. Warto dlatego stosować produkty, które są naturalne i zawierają substancje potrafiące skutecznie zwalczyć przeziębienie.
Do takich należy acerola, która jest owocem z najwyższą zawartością witaminy C. Dzięki rozwojowi sadownictwa w Ameryce Południowej możemy teraz cieszyć się dostępnością aceroli w Europie. Niegdyś, gdy roślina rosła na małą skalę i była uprawiana jedynie dla własnych potrzeb mieszkańców Brazylii, Chile, czy Peru nie można było dostać preparatów, które w swoim składzie zawierały naturalną witaminę C pochodzącą z owoców aceroli. Odkąd kraje Ameryki Południowej postawiły na eksport, acerola stała się znacznie bardziej dostępna dla ludzi mieszkających na innych kontynentach. W Polsce można zauważyć rozwój produkcji preparatów, które zawierają naturalną witaminę C. Produkty wykonywane z naturalnych składników stały się ostatnio bardzo popularne we wszystkich środowiskach. Można zauważyć nacisk mediów na promocję naturalnej żywności, kosmetyków oraz leków. Rodzime firmy zajęły się produkcją preparatów roślinnych leczących lub wspomagających leczenie rozmaitych chorób. Przeziębienie nie jest już straszne dzięki sproszkowanej aceroli dostępnej w wielu sklepach na terenie kraju.
Warto zauważyć, że 1 gram suszu z aceroli ilościowo odpowiada 6 cytrynom jeżeli chodzi o zawartość witaminy C. To bardzo dużo, ale jest to ilość idealna do naturalnego zwalczania przeziębienia. Jedząc 1 gram aceroli przekraczamy o 300% dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Brzmi strasznie, jednak nadmiar witaminy bardzo szybko wydalany jest przez organizm. Zostaje tylko taka ilość jaka jest potrzebna do wyleczenia przeziębienia.